mylifeinabox

Direktlänk till inlägg 17 januari 2012

Söka bostad i Australien

Av Patrick - 17 januari 2012 10:58

Att söka bostad i Australien är helt annorlunda mot hemma. Både bättre och sämre än hemma i Sverige. Bättre på det sättet att om man har pengar så går det snabbt att få bostad, sämre genom att om saknar just pengar så är det nog rätt omöjligt.


Man börjar lämpligast söka bostad genom att kolla in sajten http://www.domain.com.au  , en del säger att man ska söka genom att kolla Craigs list, dom ljuger. Har bara fått mejl från scammare som påstår att dom flyttat och inte kunnat lämna nyckeln till lägenheten innan dom åkte. Men om man sätter in pengarna i förskott så får man en månad gratis hyra och nycklarna skickade till sig. Inte så troligt eller hur?


När man hittat en lägenhet så finns 2 alternativ:

1) Man kollar om det finns en öppen visning av lägenheten och går på den.

2) Man ringer och frågar när det är visning och får förhoppningsvis en privat visning.

Alternativ 2 förordar jag. Detta då du får kontakt med mäklaren eller "landlorden" direkt. Och dom är sedan de personer som väljer bland de sökande. Så att få presentera sig och göra ett intryck är a och o.


Sen är det dags att gå på visningen. Samma sak där, fråga massor, berätta om dig själv (du kommer säkert få massor av frågor om vad du jobbar med och hur mycket du tjänar ett råd då är: SKRYT, var inte svensk utan skryt om hur duktig du är).

Du kommer sen få en ansökningsblankett när du går däifrån. Fyll i den noga. Det kommer vara frågor om ditt jobb, ditt jobb innan din nuvarande arbetsplats, ditt boende innan denna ansökan, boendet innan dess och sen referenser. Referenserna som du fyller i är viktiga. Till skillnad från Sverige så ringar man här alla referenser, varje gång. Spelar ingen roll om dom finns i Sverige eller på plats. Man kontaktar alla referenser punkt slut. Jag hade det så bra så att min chef och min kollega samt en till person på jobbet ställde upp som referenser.


Bifogat till din ansökan måste du lämna saker som styrker din identitet enligt ett poängsystem. Pass = 40p, Visakort = 10p, Anställningsbevis = 30p, Körkort = 20p, Elräkning = 30p osv. 100p brukar vara det som krävs för att du ska ha ansetts styrkt din identitet.


När du är klar med detta så skickar du in din ansökan och hoppas på tur.


Vill du hjälpa turen på traven så kan du göra följande:

  • I din ansökan så skriver du att du är villig att betala högre hyra än vad som är utgångspriset. räcker med 10 - 15 dollar i veckan.
  • I din ansökan skriver du ASAP på frågan när du kan flytta in.
  • Erbjud dig att betala 2 hyror på en gång vid kontraktsskrivningen.

När du fått lägenheten väntar kontraktsskrivningen. Här gås det igenom hur lägenheten ser ut (the landlord version), du betalar din bond, en säkerhet på 4 veckors hyra som du förhoppningsvis får tillbaka när du flyttar ut (beror på om du skött lägenheten eller inte), och första månadens hyra.Först efter detta får du nycklarna. Bonden kommer betalas in till staten så det är inte landlorden eller mäklaren som behåller den, det var så tidigare och det var då få som fick tillbaka sin bond de betalat.


Du får papper med dig om skicket på lägenheten och du har 7 dagar på dig att anmärka på protokollet. Var riktigt noggrann för när du flyttar ut så ska allt se ut som det stod i protokollet annars får du inte tillbaka din bond. Och vissa landlords kommer göra allt för att få använda din bond till gratis renovering av bostaden. Så ha åsikter så det blir rätt, protokollet kommer nämligen registreras hos en myndighet och då är det bra att ha sagt sin åsikt. Dokumentera även själv genom att ta kort och filma alla skavanker som kan tänkas finnas.


Lite annorlunda mot Sverige men för oss funkade det bra. Vi fick en lägenhet på en vecka vilket är extremt snabbt här nere har vi hört. Och i den trivs vi riktigt bra faktiskt.


Vårt färjeläge nedanför lägenheten.


 

Dagens operahus bild. Från färjan på väg till våra kompisar Emma och Daniel.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrick - 20 januari 2013 10:57

Jaha, det tog en stund men nu kommer äntligen del 2. Jag har nu hunnit smälta det mesta av min utflykt till Sydney. Jag längtar fortfarande tillbaka, trodde ju att det skulle släppa när man fått lite ditans. Jag pratar fortfarande med mina vänner min...

Av Patrick - 5 maj 2012 01:27

Hej Alla,   Blir ju inte så mycket skrivet här pga jobb och av att man har ett liv :). Så jag tänkte att jag gör en liten återblick av vad som hänt här nere i form av bilder. Det är nu ca 1 månad kvar till hemfärd eller bortfärd, har inte bestämt...

Av Patrick - 27 februari 2012 00:50

Igår var en helt galen dag.   Började med att jag klev upp kl 6.50 för att åka iväg och volontärarbeta lite på Soundwave festival här i Sydney. Åkte iväg med bilen, vilket inte ar det lättaste när man inte har GPS utan använder Google maps för at...

Av Patrick - 23 februari 2012 00:21


Vi brukar fara ivag och handla i ett omrade som heter Chatswood ibland. Detta ar det asiatiska omradet utanfor Sydney. Har kan man handla billigt och ata god asiatisk mat. Man kan ocksa titta pa konstiga saker som t ex ett punkband utklatt till Disne...

Av Patrick - 22 februari 2012 09:00


For att kunna fylla blogg med lite nytt sa far jag blogga fran jobbet. DVS inga svenska bokstaver.   Det har ju varit lite saker som vi gjort under tiden har. En bra sak nar man saknar Sverige, eller i varje fall ma och godis fran Sverige ar att ...

Ovido - Quiz & Flashcards